IQOS E-sigaret Review

Soms weet je niet of je er nu wel of niet een review over moet schrijven. Wanneer is het e-sigaret gerelateerd en wanneer niet. De IQOS, een super chique ding, is een elektronische sigaret bedacht door Philip Morris. Elektronisch is deze sigaret zeker, maar een damper zou ik het niet noemen. Daarbij moet ik vermelden dat bij een klassiek e-sigaret er vloeistof (met of zonder nicotine) verdampt wordt. Bij de IQOS worden er tabaksticks (met nicotine) verhit. Het verschil met roken is dat bij een klassieke sigaret de tabak verbrand wordt en niet enkel verhit zoals bij de IQOS.

Begin augustus was ik weer eens in Noord-Holland. En als je als damper daar bent, is het altijd leuk om bij de Cigo Mazereeuw winkel in Haarlem binnen te stappen. Zij hebben een zeer ruim assortiment aan e-sigaretten… eigenlijk hebben ze elk merk wel in huis. Ook qua e-liquids heb je daar niets te klagen. En toen zag ik daar iets nieuws… iets wat ik nog niet kende en moest ervaren van mezelf. De IQOS ‘e-sigaret’.

De IQOS e-sigaret wordt niet zomaar verkocht, je krijgt er een dosis informatie bij waar je u tegen zegt. Het kan niet fout gaan na de uitleg die de verkoper je geeft. Ook dien je jezelf te registreren bij iqos.nl. Dit registreren deed de verkoper voor mij. Hierdoor krijg je een account bekend onder de noemer Mijn IQOS.

Aanschaf prijs IQOS (zonder Heets) = € 70

Verpakking

Het is een keurig net doosje. Erg stevig en het geeft het gevoel dat het een luxe e-sigaret is. Het heeft iets Apple-igs vind ik zelf. In de verpakking vind je de IQOS  holder en de IQOS pocket charger. Daar onder bevindt zich de oplader, bestaande uit een USB laadkabel en een geschikte stekker. En een klein schoonmaak kitje voor de holder. Met holder wordt bedoeld; de e-sigaret (althans zo noem ik het even voor het gemak). De pocket charger is het kleine doosje waar je je e-sigaret in op kan bergen en laden tegelijk.

Werking

IQOS E-sigaret Review

In de gebruiksaanwijzing staat heel duidelijk vermeld hoe de IQOS e-sigaret werkt. Ook als je de IQOS aanschaft, loop je de winkel uit en weet je precies hoe deze werkt. Raadzaam is de e-sigaret eerst even op te laten in de lader.

IQOS E-sigaret Review

Bij stap 2 is het erg van belang dat je niet draait aan de tabakstick. Dit komt omdat het verwarmingselement dan kan beschadigen of dat het tabak verpulverd. Enkel recht er in duwen is wat kan.

2vape IQOS

Als het groene lampje continue brandt, heb je 6 minuten de tijd om aan je e-sigaret te hijsen. Of… 14 hijsjes. Na 14 hijsjes stopt de e-sigaret er ook automatisch mee. En na 20 tabaksticks gebruikt te hebben, raad het apparaat je aan even te gaan schoonmaken.

IQOS E-sigaret ReviewStap 4 is erg van belang. Als je de kap van de e-sigaret niet ophoog schuift, dan blijft er tabak achter in je e-sigaret.

In de gebruiksaanwijzing wordt op bladzijde 3 wel gesproken over een reinigingsknop verwarmingselement, maar hier wordt verder niet op in gegaan in het hele boekje. Er wordt wel gesproken over hoe de e-sigaret te reinigen, maar dat knopje komt niet ter spraken.

Met de pocket charger kun je ongeveer 20x de holder opladen. Daarna zul je de pocket charger weer moet opladen via de USB aansluiting aan de onderzijde van het apparaat.

Heets

Ook wel tabaksticks genoemd in de gebruiksaanwijzing van de IQOS. Een doosje van 20 stuks kost 6 euro!! Ik persoonlijk vind het nogal prijzig, al is het goedkoper dan klassiek roken. Als damper van e-sigaretten met vloeistof kan ik zeker goedkoper uit zijn dan met de IQOS. Zeker als je beseft dat je de IQOS niet even weg kan leggen na 2 trekjes. Je moet de tabastick helemaal op’roken’. Of niet, je kan de IQOS wel wegleggen na 2 trekjes, maar dan is je tabakstick na 6 minuten waardeloos. Een positief punt kan zijn dat een roker zo wel zijn ‘rookmomentjes’ behoud.

Er zijn drie varianten tabaksticks/ Heets:

 • Amber: Rijk en gebalanceerd
 • Yellow: Elegant en zacht
 • Turqoise: Zacht en fris

Ik denk dat Amber een regular sigaret moet voorstellen, Yellow de light variant en dat Turqoise de menthol sigaret moet vertegenwoordigen.

Wat er in zit qua nicotine? Ik zou het niet weten. Maar gelukkig kan ik via Mijn IQOS een mailtje sturen met mijn vraag. Ook stelde ik de vraag of er teer in de tabak zit die gebruikt wordt voor de tabaksticks. Hun razend snelle antwoord:

Het nicotine-gehalte in de damp van een tabakstick is gemiddeld 0,5 mg voor elke variant.

De definitief van ‘Teer’: de deeltjes die na het scheiden van water en nicotine achterblijven in de rook van een brandende sigaret. Omdat IQOS tabak in een speciaal ontworpen tabakstick verwarmt en niet verbrandt zoals bij sigaretten, ontstaat er geen rook, maar een damp zonder ‘teer’.

Mijn ervaring

Ik ben al 4 of 5 jaar een damper. Vroeger was ik een dual user, d.w.z. ik rookte en dampte door elkaar. Nu heb ik toch al enige tijd geen sigaret meer aangeraakt. Dus je kan wellicht mijn reactie voorstellen toen ik een hijsje nam van de IQOS. Bah! Wat smerig! Waarschijnlijk net zo vies als een klassieke sigaret 😉

Ik denk dat rokers het zullen ervaren alsof zij een ander merk sigaret roken dan hun eigen vertrouwde sigaret. En dat het voor een roker wellicht helemaal niet smerig smaakt.

Het is een wereld van verschil in vergelijking tot dampen (het gebruik maken van e-sigaretten met vloeistof).

 1. Dampen is zoveel lekkerder 😉
 2. Met dampen kun je zelf het nicotine-gehalte bepalen en dus ook afbouwen.
 3. Dampen kun je elk moment doen, hoeft niet in een tijdbestek van 6 minuten of binnen 14 hijsjes.
 4. Aanschaf van een e-sigaret met vloeistof kan goedkoper zijn dan de aanschaf van de IQOS.
 5. Van de IQOS komt een rook/tabak geur van af.
 6. Dampen kan (veel) goedkoper dan de IQOS
 7. De garantie van de IQOS loopt wel wat verder dan de meeste e-sigaretten: Namelijk 12 maanden.
 8. Kapotte IQOS? Via het service nummer kun je binnen 12 uur een nieuwe IQOS bij je thuis verwachten.
 9. De IQOS komt dichtbij de belevenis van roken, daar waar het bij de e-sigaret altijd nog even wennen en zoeken is.
 10. Mondstuk van de IQOS is een filter zoals men gewend is bij de klassieke sigaret. Deze filter zit gewoon vast aan de tabakstick. Een nieuwe tabakstick betekent automatisch een nieuwe filter; zeer hygiënisch.

Zou ik de IQOS aanraden? Nee, ik help mensen liever aan een e-sigaret met vloeistof. Oke ik moet toegeven, de garantie en de service is echt groots!

[ratings]

Categories:

21 reacties op “IQOS E-sigaret Review”

 1. W.H schreef:

  IQOS verwoeste het leven van mijn vrouw voorgoed.
  Na ca 7mnd Heets van IQOS the hebben gerookt kreeg mijn vrouw een autoimuun ziekte en leverbeschadiging.
  In de heets zit een giftige stof die dit veroorzaakt heeft. Dezelfde stof is door het ziekenhuis ook in haar bloed aangetroffen. Philip Morris verbergt dingen.

  1. Saskia schreef:

   Zou graag willen weten of dit ook daadwerkelijk aan de orde is als ik dit lees vindt ik dat best zorgelijk ik heb ook net een Iqos gekocht…ik zie verder ondanks er op de andere wel zijn gereageerd geen reactie van de fabrikant wat mij wel zorgen baart?

   1. 2Vape schreef:

    Beste
    Ik ben een reviewer. Geen arts, geen fabrikant en geen onderzoeker. Ik vind het heel erg dat de vrouw van W.H. onomkeerbaar ziek is geworden. Alleen kan ik niet inhoudelijk op zijn verhaal reageren, omdat zo ver mijn kennis niet reikt.

    Ik test enkel producten en over slechts die ene moment opname schrijf ik een artikel.

   2. 2Vape schreef:

    Beste
    Ik ben een reviewer. Geen arts, geen fabrikant en geen onderzoeker. Ik vind het heel erg dat de vrouw van W.H. onomkeerbaar ziek is geworden. Alleen kan ik niet inhoudelijk op zijn verhaal reageren, omdat zo ver mijn kennis niet reikt.

    Ik test enkel producten en over slechts dat ene moment opname schrijf ik een artikel.

 2. Kris schreef:

  Sinds september geen enkele sigaret meer gerookt, alleen nog maar IQOS. Het overschakelen ging vanzelf. Dampen was voor mij een heel gehannes en ging toch mar terug gewoon roken; ik kreeg hoofdpijn van dampen en een hele droge keel. En ik bleef maar aan die e- sigaret hijsen. Het was voor mij geen waardig alternatief voor roken. Met IQOS had ik wel een waardig alternatief. Na 2 weken IQOS voelde ik dat mijn conditie veel beter werd en ben beginnen joggen. Ik bleef maar gaan, ondertussen loop ik 8 km, ben een vrouw van 53. Het heeft mijn leven er een stuk beter op gemaakt want stoppen met roken lukte niet. De heets zijn wel duur maar heb het er voor over

  1. 2Vape schreef:

   Wow, dat is nog eens een uitgebreide reactie!
   Bedankt voor het delen van je ervaring.

  2. W.H schreef:

   IQOS heeft het leven van mijn vrouw voorgoed VERWOEST. Na 7 mnd IQOS roken kreeg ze een autoimuun ziekte en leverbeschadiging. In de heets zit een giftige stof die dit veroorzaakt heeft. Dezelfde stof is door het ziekenhuis ook in haar bloed aangetroffen.
   Philip Morris verbergt dingen.

 3. Berend Jan schreef:

  Ik voor 20% menthol roker en 80% menthol damper heb inmiddels ook ervaring opgedaan met de IQOS. Ik ga de IQOS niet kopen omdat de gebruikduur van 6 minuten per heets meer een stress moment op wekt. De 14 trekjes daar in tegen is best veel. Iets wat me ook tegen valt is dat de smaak van de menthol heets in tegenstelling tot tabak of damp na een paar trekjes zijn smaak verliest. Wat me ook opviel is dat de oplader met een capaciteit van 50% niet meer in staat is de IQOS-stick op te laden. Ook de handelingen die nodig zijn met de IQOS omtrent het plaatsen en verwijderen van de heets trekt me niet aan om over te stappen naar de IQOS.

 4. B. Romer schreef:

  Sinds begin februari Iqos gebruiker, heb inderdaad ook het idee dat zoals gezegd wordt, de 15 trekjes niet haal, kom niet verder dan 10 of zelfs minder. Ben hiermee begonnen tijdens een verblijf op Curaçao, krijg nu de indruk dat de heets daar toch langer meegingen. Overigens is de Iqos op Curaçao een hit. Ben wel tevreden, heb het nooit vies gevonden.

  1. 2Vape schreef:

   Bedankt voor uw ervaring

 5. Nillez81 schreef:

  Nu 1 week aan de iqos,moet zeggen dat het me wel bevalt.
  Het roken hiervan gaat wel een tikkeltje anders.
  Je moet niet te snel trekjes nemen ervaar ik en wat langer rustig hijsen,dan heb je een goede rookervaring.
  Sommige heets doen het idd wat minder.
  De smaak zal je even aan moeten wennen,maargoed je eerste cigaret was ook niet om naar huis te schrijven.
  S’ochtens bij me koffie moet ik er wel 2 heets roken,anders ben ik niet verzadigd omdat het wat sneller op is.
  Maar ik ervaar echt het rookmomentje,en nog steeds geen echte gerookt

  1. 2Vape schreef:

   Bedankt voor uw ervaring

Stel een vraag of geef een reactie

%d bloggers liken dit: